Astma en COPD
Astma en COPD behoren tot de functionele longklachten. Beiden hebben zij gevolgen voor het ademsysteem.
Astma
Bij astma kan een dysfunctioneel adempatroon een rol spelen. Kenmerk van een normaal, functioneel adempatroon is dat het zich aanpast aan de situatie van het moment. Bij patiënten met astma is dat vermogen soms verstoord ondanks een juist gebruik van medicatie. De spieren van de borstkas kunnen te gespannen raken, waardoor het adempatroon hoog wordt en er eerder gevoelens van benauwdheid ontstaan. Dit heeft vaak invloed op het inspanningsvermogen, waardoor klachten bij werk, traplopen en sporten kunnen ontstaan.
Ademtherapie kan handvatten bieden om het ademen soepeler te laten verlopen waardoor benauwdheid en/of angst hiervoor afnemen en minder beperkingen worden ervaren in het dagelijks leven. Naast adem- en ontspanningsoefeningen worden adviezen tav het dagelijks leven en sporten met u besproken.
COPD
COPD is een longaandoening die op meerdere gebieden het functioneren beïnvloedt. COPD wordt ingedeeld in zogeheten GOLD stadia (I t/m 4), deze zijn gekoppeld aan de mate van afnamde van de longfunctie. Dit zegt niet alles: iemand met GOLD 2, kan meer beperkingen ervaren dan iemand met GOLD 3.
Bij COPD spelen naast benauwdheid ook afgenomen inspanningsvermogen, afname van spierkracht en beperkingen in dagelijkse bezigheden als aankleden, traplopen, wandelen, fietsen ed een rol. Daarnaast kan ook angst voor benauwdheid een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Bij Ademtherapie wordt met u gekeken of uw ademhaling optimaal aangepast is binnen de beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Waar nodig worden ademtechnieken toegepast om het ademen te vergemakkelijken of effectiever te hoesten. Ook kunnen ontspanningsoefeningen zinvol zijn, als u zich door uw klachten angstig of gespannen voelt. Verder wordt gekeken naar de activiteiten waar u beperkingen ervaart. Waar mogelijk leert u door het toepassen van een goede ademhaling of door het aanpassen van bijvoorbeeld uw tempo, om activiteit en ademhaling meer in balans te brengen, waardoor er minder benauwdheid wordt ervaren.
In een korte behandelserie wordt met u gekeken waar mogelijkheden voor vermindering van de ervaren klachten zijn. Deze afspraken kunt u zelfstandig, maar ook aanvullend op bijvoorbeeld een trainingsprogramma voor patiënten met COPD volgen.
Covid 19
Na een Covid 19 besmetting kunnen ademklachten ontstaan. Klachten van benauwdheid, kortademigheid, moeite met doorademen , vermoeidheid en soms zelfs pijn bij ademen.
Het inspanningsvermogen is vaak verminderd. Naast deze lichamelijke klachten kunnen ook klachten van angst en spanning ontstaan. Het kan maken dat het vertrouwen in je lichaam afneemt.
Ademtherapie kijkt naar de aspecten die een rol spelen bij het ademprobleem (hoe is de beweging van de borstkas, het gebruik van hulpinademspieren, is het ademen functioneel, speelt spanning een rol?)
Samen kijken we welke verbetering mogelijk is om het ademen makkelijker te maken.
Ik heb het gevoel van meer kunnen ademen, meer ruimte hebben, wat handvatten geeft om paniek te voorkomen als ik benauwd dreig te raken.
Het lukt mij aardig goed om mijn beschikbare energie efficiënt te besteden en meer naar optimaal te streven (ipv maximaal). Wanneer ik de afwasmachine leeghaal maak ik een bewust een pauze t.w 1e het onderste deel leeg ruimen en vervolgens na de pauze het bovenste deel. Ik voel mij minder angstig.