Disfunctionele ademklachten

Adem- of spanningsgerelateerde klachten?

Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoge spanning. Deze spanning wordt vaak opgebouwd in periodes van drukte thuis of op het werk of door ziekte. Ons lichaam reageert op de wisselende situaties die zich voor doen. Zo kunnen we iets niet verteren, gaan gebukt onder zorgen, hebben hardnekkige problemen en houden van schrik de adem in. Door deze spanningen kunnen verschillende klachten ontstaan. Denk daarbij aan een opgejaagd gevoel, nek- of hoofdpijnklachten, benauwd of hyperventilatie. Adem- en ontspanningstherapie richt zich op het verminderen of beter omgaan met deze (over) spanning.

Wat is dan een “goede” ademhaling?

Een optimale ademhaling past bij de situatie van het moment. De adem is flexibel en past zich aan zonder aandacht te trekken. Het is mogelijk om de adem waar te nemen, zonder dat deze aandacht het ademen verstoord. Het ademen is verdeeld over de hele romp en is geluidloos (zonder snuiven). Ook is het ademen ongehaast: dat hoeft niet langzaam te zijn, maar er is geen druk op de in- of uitademing. De overgang tussen in- en uitademen is daarbij vloeiend. Kortom een goede ademhaling is een flexibel systeem waar u eigenlijk geen moeite voor hoeft te doen.

Wisselwerking

Onze adem reageert op emotie, spanning of inspanning. Als we gespannen zijn, kunnen we dat terugvoelen in lichaam en adem. Het ademen heeft daarmee een signaalfunctie. Belangrijk is om die te herkennen. Dit werkt ook omgekeerd: we kunnen onze eigen spanning (tijdelijk) regelen door bewust te ademen of meer te ontspannen.

Waarom adem- en ontspanningstherapie?

Restjes spanning die in ons lichaam aanwezig blijven, kunnen op den duur zo gewoon worden, dat we ze niet meer opmerken.
Adem- en ontspanningstherapie werkt in op deze onnodige spanning en leert u opnieuw ervaren hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en makkelijk te ademen.

Ik had al een tijd last van hyperventilatie en angstaanvallen. De oefeningen en adviezen geven mij houvast. Ze zijn heel praktisch toepasbaar naast de gesprekken, die ik met de praktijkondersteuner heb. Ik heb meer ademruimte en energie en durf er weer op uit te gaan.

Vrouw, 27 jaar, Hyperventilatie en paniek

“Van scepticus naar overtuigd”

Man, 43 jaar, Oververmoeid

 CONTACT

  055-5429398 / 06-12218224

  info@ademkracht.nl

  LOCATIES

  • Gezondheidscentrum De Heeze
    Graanhof 134
    7335 AV Apeldoorn
  • Dependance: Dok Zuid
    1e Wormenseweg 338
    7333 GZ Apeldoorn